Aller Friskoles

Værdigrundlag

Aller Friskoles værdigrundlag

Aller Friskole er en lille friskole, hvor alle kender alle. Det er en Grundtvig Koldsk friskole – og vi er politisk og religiøst uafhængige.

Skolens grundlæggende formål er at udøve skolevirksomhed, der som minimum står mål med folkeskolens formål, sikret gennem eksternt tilsyn.

Eleverne skal nå de samme slutmål i 9.klasse på friskolen som i folkeskolen. Det der adskiller Aller Friskole er rammerne, klassekvotienterne, metoderne og tempoet det foregår i.

Skolens formål er at udøve skolevirksomhed på grundlag af Grundtvig og Kolds skoletanker, hvor sang og fortælling er bærende elementer, og hvor der tages udgangspunkt i det enkelte barns behov og muligheder.

Den daglige undervisning vil være en vekselvirkning af klasseundervisning og individuelt tilrettelagt undervisning. Denne vil normalt være årgangsdelt - men af og til tilrettelagt med skemaet brudt op af fagenes dage, og emnedage- og uger. Dette giver mulighed for at kunne arbejde på tværs af både alder og klasser.

Der arbejdes mod et højt bogligt niveau, men samtidig vil kreative, praktiske og musiske fag forekomme i hele skoleforløbet, både som enkeltfag og som integrerede forløb. Her får den enkelte elev mulighed for at kunne gøre brug af alle evner og ressourcer. Der tilstræbes et levende og spændende undervisningsmiljø, hvor børnene i trygge rammer kan udvikle sig både fagligt og menneskeligt, for herigennem at kunne danne deres egen personlighed og livsholdning.

Vi ønsker at være en mobbe– og hærværksfri skole. Vi forventer i det daglige, at både børn og voksne har en indbyrdes god og hensynsfuld omgang med hinanden og er hensynsfulde overfor de fysiske omgivelser. Det skal være trygt og rart at gå i skole; har man det ikke trygt, kan man ikke modtage indlæring optimalt. Vi arbejder med helt almindelige børn, og selvfølgelig har vi også børn der kan finde på at drille m.m. Men vi er en lille enhed og sætter en ære i at tage hånd om tingene, når de dukker op til overfladen.

Alle elever har en store- eller lilleven, som man sidder ved siden af til morgensamling. På den måde knyttes der bånd eleverne imellem, som er med til at forebygge mobning. For at det kan lykkes, fordres det, at forældrene bakker op om skolens holdninger og idealer. Oplever børnene, at forældrene er i modstrid til skolen, bliver de usikre. Børn har det bedst, når de møder voksne, der ikke bare er flinke og lydhøre, men samtidig er tydelige og klare i deres holdninger til tingene - at de voksne tager ansvar.

Det er nemt at sige ja, det kræver ikke de store ressourcer. Det bliver straks sværere, når man skal sige fra og skære igennem. Men det er blandt andet også det, der er vores rolle og vores ansvar som voksne, pædagoger som forældre.

Vores fornemste opgave som forældre og lærere er at lære eleverne at kunne sige til og fra på de rigtige tidspunkter.